Translate

Popular Posts

Thursday, February 7, 2013

KUZI KAMBING....fuyooooo....


Flip flip my COOK BOOK...
Terjumpalah pula resepi niiii...
punyer lah lama x buat...

Kuzi Kambing...
Fuhhh...baca pun dah terliur...
kebetulan pula baru beli Lamb tadi...
petang ni x sempat lah buat...
will cook this tommorow...


KUZI KAMBING  ni MERUPAKAN RESEPI LAMA YANG DIMASAK OLEH ORANG MELAYU UNTUK MAJLIS KENDURI ...
TUU DULU DULULAH...

SEKARANG NI, ADA MASA, ADA BAHAN...JALAN JER... 
SENANG SANGAT..

 MASAKAN INI BOLEH DIMAKAN DENGAN NASI TOMATO, NASI PUTIH ATAU NASI MINYAK DENGAN DIIRINGI OLEH ACAR TIMUN, NENAS DAN JUGA SAMBAL BELACAN... SENANG KAN...
tapi yg bestnyer ....
KUZI KAMBING JUGA BOLEH DIMAKAN DGN ROTI ATAU BUN
(lagi best actually..)

Nak tahu how...
BAHAN BAHANNYA :

SATU BAHAGIAN KAKI KAMBING
isi pun boleh jer...
tapi if ada tulang tuu bila hidang....
wah, nampak menyelerakan sungguh....

SATU CAWAN HATI DAN PARU KAMBING YG DIPOTONG HALUS DAN DIGORENG.

SATU CAWAN BUAH BADAM, YG DIKUPAS KULIT ATAU BELI YG DAH DIKUPAS - senang... 
LALU DIGORENG DAN DIPOTONG IKUT CITARASA.

SATU CAWAN KISMIS GORENG.

DUA CAWAN BAWANG MERAH DIHIRIS DAN DIGORENG SEHINGGA WANGI/GARING

2 CAWAN BAWANG MERAH YANG DI BLEND

 AIR secukupnya

1 TIN SUSU CAIR IDEAL

SETENGAH BOTOL SOS TOMATO MAGGI

4 BIJI BUAH TOMATO YANG SEDERHARA BESARNYA DIRENDAM DLM AIR PANAS DAN DIKUPAS KULITNYA.

4 BIJI BUNGA CENGKIH
4 BIJI BUAH PELAGA
1 INCI KULIT KAYU MANIS
1 SUDU KECIL JINTAN PUTIH

SEDIKT KUNYIT debu @ fresh terpulang...
GARAM / GULA SECUKUP RASA

1 SUDU BESAR MINYAK SAPI 
@ BOLEH CAMPUR DENGAN PLANTA
bagi yg x suka bau minyak sapi..

Now..
CARA2NYA :

 BAWANG MERAH DAN JINTAN PUTIH BIAR SEBATI (tapi make sure dah di blend atau ditumbuk dulu).. 

TUMBUK KUNYIT SEHINGGA SEBATI DENGAN GARAM DAN SAPUKAN PADA KAMBING.
 GORENG KAMBING SEHINGGA
 KUNING / angkat.

HANCURKAN BAWANG MERAH YG TELAH DIGORENG DAN CAMPURKAN DGN SEPARUH DARI BAWANG MERAH YG DIKISAR,
+ SUSU CAIR,
+ BADAM YG DIPOTONG, 
+PARU DAN HATI KAMBING YANG TELAH DIPOTONG,
+ KISMIS, 
+SOS TOMATO 
DAN RAMASKAN TOMATO YG DIRENDAM DALAM AIR PANAS + sekali 
 SEHINGGA MENJADI KUAH YG PEKAT

PANASKAN MINYAK SAPI + PLANTA @ MINYAK SAYUR ....
TUMIS BAWANG KISAR + Jintan putih yg SELEBIHNYA tadi BERSAMA DGN BUAH PELAGA, BUNGA CENGKIH & KKMANIS.
BILA DAH WANGI... 
MASUKKAN KAMBING Dan Air
 lalu TUTUP KUALI TERSEBUT.

MASAK SEHINGGA DAGING KAMBING LEMBUT DAN SESEKALI ALIH2 KAN KAMBING TERSEBUT SUPAYA TIDAK HANGUS. 
setengah masak atau pabila mendidih...
MASUKKAN PULA KUAH PEKAT TADI .

MASAKKAN DI ATAS API YANG PERLAHAN SEHINGGA DAGINGNYA BETUL BETUL LEMBUT DAN SEBATI DENGAN KUAH.
Balik2 kan kambing agar tidak hangus...

Jangan lupa masukkan bahan2 perasa ikut citarasa masing2..
if kat Kelantan... kuah dia agak manis sedikit...
tapi yg pasti....
Fuuuuhhhhh....mama mia...

Selamat Mencuba...
Sekali sekala tukar menu...


bye for now...

Sharing is Caring...








No comments: