Translate

Popular Posts

Tuesday, November 6, 2012

Rojak Betik Mok Wang.....



Selamat Pagi....

what's cooking???????? 
plan nak masak apa for lunch?
me, 
don't know yet...
but little Maryam wants me to cook Japanese Fried Rice hahahaha...
katanya lama x makan guna Chop stick...
ermmm ok juga...easy peasie sangat2...

ingat nak continue story mory tapi dari semalam asyik duk teringatkan someone...& all the sweet memories we used to share together.......

aduhhhhh....
parah ni....
sapalah pula....
(tahu kat my BigBoss...emmmmmmmm.....banyaklah soal jawabnyer nanti...
x dapat nak nolong......)

but tulah...
bila kita asyik teringatkan someone...
hati xleh tahan2 kan...
asyik teringat2 jer...
nak call x dpt...nak jumpa pun agak payah...
so rindu rinduan jelah...

agak2nyer orang yg kita teringat tuuu.....
 teringatkan kat kita juga ke?????

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
hihihihi....
actually me teingatkan....
 my beloved nenek@grandmother - 
Hajjah Wan Fatimah Hj Wan Hitam...

jeng jeng jeng....
nilah dia Nenda tercinta yg camera Shy bergambar bersama
Cicit-cicit sewaktu Raya Aidilfitri yg lalu....


Nendaku berumur 87 tahun 
alhamdulillah masih sihat...
nak list down kesemua sifat nenda memang panjang lebarlah pula tapi yg paling utama ialah...
seorang yg penyayang dan tukang masak yg hebat...
setiap kali cuti sekolah waktu dulu-dulu (darjah 5)..
me x sabar nak pulang ke kampung...
antara sebab utama ialah...teruja nak belajar masak dengan Wan dan kumpul resipe dlm my cook book....
(me panggil Wan tapi ramai juga panggil Wan untuk 
nenek di Terengganu)....
Cicit-Cicik panggil Nek Wan...
hahahahaha...
patutlah NekWan sentiasa awet muda...
sepatutnyer NekWan dipanggil Moyang...
(x glam kata Basyier..dia yg mula2 panggil NekWan sewaktu kecil dulu)
 ok...sikit bab Wan....sewaktu kecil Wan tak sempat ke sekolah sebab Zaman Jepun....
mempunyai 9 orang adik beradik..
dan Wan merupakan anak yang ke 8.
dari kecil Wan suka masuk dapur & amat mahir memasak pelbagai masakan terutama lauk pauk kuih muih Negeri Terengganu....kadang kala tuuu dgn bahan yg simple2 jer dia dpt cook something yg seddddaaaapppp sangat2.....
antara yg selalu Wan masak untuk minum petang ialah....



Rojak Betik....
ni cuma gambar yg disnap sewaktu singgah makan OTW balik KB waktu raya haji baru2 ni...

don't know why....
 tapi teringat teringin pula nak buat Rojak Betik ni.....
Misi harini...nak ke Jusco/Tesco cari Betik Mekar......
(hopefully ada rezeki)

Resipe Rojok Betik Mok Wang Fatimah...

Resipe Wan ni xde sukatan yg tepat..
biasalah org tua masak... so kena pandai2 agak lah yer...
me tooo sebab dah biasa cook cara Wan..
nak bagi sukatan pun takut x kena ....
Me pun pakai cekur jer bahan2 nyer....
hihihi...
Selamat Mencuba... So Easy.....
*
*
*
Bahan2 Yg diperlukan :

Betik Mekar @ yg ranggup gituuu
Timun & Nenas

Kerepok Keping Goreng

Kuah


Cara - cara  : 

Betik diparut dan rendam di dalam air kapur 10 minit 
- toskan...
Timun di parut, 
Nenas potong kecil2 ikut suka...

Kuah :

Ikan Kembung @ Selayang @ Sardine di rebus + sedikit garam
 till masak ..sejukkan....perisikan dan tumbuk....

di dalam periuk lain....
+ air masak + cuka + nisan + garam + gula + belacan + cili boh  cook till didih + isi ikan tadi....
kuah biar pekat pekat dan ikut citarasa masing masing.... 
nak manis, masam & masin......
*
*
*
Kerepok keping - goreng....

Cara Hidang....

masuk jer semua dlm mangkuk, tuang kuah....
 & ngap ngap ngap.....
hujan hujan ni for sure akan bertambah punyer.....

Got To Go For Now....

till next time....

Have a lovely day....
Jangan Lupa untuk...

Senyummmm 
Sedekah Palinnnnnggggg Senang
 = )



No comments: